Mindre avtryck

En av vår tids största utmaningar är att minska vår klimatpåverkan. Enligt Boverket står bygg- och fastighetssektorn för drygt 20 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser, där merparten härrör från användningen av material och energi – både i nybyggnation och förvaltning av fastigheter. Därför lägger vi extra stor kraft på att optimera materialanvändningen, minska resursutnyttjandet, minska energianvändningen och öka andelen förnybar energi. Vårt klimatmål är att minska vår klimatpåverkan med 75 % CO2e/intäkt mellan 2020 och 2030.

Till hjälp har vi bland annat ett omfattande hållbarhetsprogram för att minska vårt negativa avtryck i såväl fastighetsutveckling som i lokalanpassningar, och självklart miljöcertifierar vi alla fastigheter. Klimatberäkningar görs i alla om- och nybyggnadsprojekt samt kontorslokalanpassningar och för nybyggnadsprojekt finns beslutade CO2-gränsvärden för att stegvis nå våra klimatmål till 2030.

En av de viktigaste nycklarna för att lyckas i klimatomställningen är en övergång till ett mer cirkulärt samhälle, och vi arbetar därför aktivt med att öka andelen bevarande, återbruk och förnybara material i våra byggnationer och hyresgästanpassningar.

Vi arbetar också långsiktigt och systematiskt med energieffektivisering sedan många år. Vi har kartlagt energianvändningen för varje fastighet och tagit fram energiplaner, med målet att använda energi på ett så effektivt sätt som möjligt samtidigt som utlovat inneklimat och andra funktioner upprätthålls.

Klimatanpassning
Klimatförändringarna kan även leda till stora risker och konsekvenser för våra fastigheter, såsom skador på byggnader och hälsorisker för människor. Därför ingår klimatriskarbete i våra prioriterade hållbarhetsområden och hela fastighetsbeståndet har analyserats utifrån IPCC:s klimatscenarier och antaganden om utvecklingen fram till år 2100. Analyserna har resulterat i övergripande aktivitets- och åtgärdsplaner för att öka fastigheternas motståndskraft mot klimatförändringar, exempelvis åtgärder för dagvattenhantering och takavvattning, säkring av känslig utrustning i källare, solskydd, växtlighet och framtagande av beredskapsplaner.

För mer information om väsentlighetsanalys, CSRD-rapportering och utfall i hållbarhetsarbetet, se vår årsredovisning.

Trähus puff.jpg

 

Långsiktiga kontor puff.jpg